Filozofie Anny Pammrové - Ticháčková, Zuzana (2014)
Od osmdesátých let dvacátého století se ve filozofii začalo objevovat nové téma - ženy ve filozofii. Záměrem badatelů bylo odhalovat neúplnost filozofického kánonu a navracet do něj autorky, jež z něj byly vyloučeny. Cílem této disertační práce s názvem Filozofie Anny Pammrové však není pouze dějinná rehabilitace této autorky, ale současně také vytvoření systematického obrazu jejího filozofického světa. Tato práce ovšem také ukazuje jistou „nadčasovost“ textů Anny Pammrové, a to zejména v oblasti ekologické filozofie a na poli práv žen razila tato autorka přístupy, jež ani s odstupem času na své aktuálnosti neztratily. České odborné veřejnosti je však Pammrová stále známá spíše jako přítelkyně Otokara Březiny. Její vlastní tvorba zůstává v návaznosti na tuto skutečnost upozaděna. Celý text práce je rozdělen do tří základním oddílů. V prvním oddíle s názvem Život Anny Pammrové je vykreslen osobní - často nekonvenční - život myslitelky. Tato filozofka totiž patří k tomu typu autorů, u n