Klasifikace grampozitivních bakterií s využitím MALDI-TOF MS - Balážová, Tereza, 1984-; Šedo, Ondrej, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF je v mikrobiologii široce využívána pro charakterizaci, identifikaci a klasifikaci mikroorganizmů na základě jejich peptidových/proteinových profilů. Vzhledem ke své rozlišovací schopnosti, citlivosti, rychlosti a přesnosti je metoda vhodná i pro rutinní použití v klinických laboratořích. Proces identifikace bakterie od přípravy vzorku po vyhodnocení typického proteinového „fingerprintu“ trvá jen několik minut a vyžaduje minimum chemikálií. Nízké náklady a rychlost analýzy jsou jedněmi z hlavních výhod metody ve srovnání s konvenčními metodami identifikace bakterií. Disertační práce je sestavena z teoretické rešerše, čtyř komentovaných publikací a výsledků několika nepublikovaných výzkumů. Hlavním cílem práce bylo nalezení vhodného postupu pro diferenciaci kmenů vybraných klinicky významných grampozitivních bakterií. Za tímto účelem jsme navrhli metodu založenou na kombinaci zrychlené enzymatické digesce buněk a MALDI-TOF MS analýzy, která umožnila sp
MALDI-TOF mass spectrometry is widely used in microbiology as a tool for microbial characterization, identification and classification on the basis of bacterial peptide/protein profiles. Due to its discriminatory power, sensitivity, rapidity and accuracy, the method is well adapted to routine use in the clinical laboratories. The entire identification process, from sample preparation to interpretation of the protein fingerprint, takes only few minutes and requires a minimum of chemicals, resulting in low costs of whole analysis as compared to conventional bacteria identification methods. The dissertation thesis is composed of overview of the topic, four commented publications and the results of unpublished research. The main aim of our study was finding of a suitable method for the strain differentiation of selected clinically important Gram-positive bacteria. For this purpose, we proposed a method based on a combination of accelerated enzymatic digestion of cells followed by MALDI-TOF
Vedoucí práce: Ondrej Šedo
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: Bacteria -- klasifikace; hmotnostní spektrometrie; MALDI-TOF mass spectrometry; Staphylococcus; systematická mikrobiologie -- metody; mass spectrometry; systematic microbiology -- methods; disertace; dissertations