Klasifikace grampozitivních bakterií s využitím MALDI-TOF MS - Balážová, Tereza, 1984- (2015)
Hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF je v mikrobiologii široce využívána pro charakterizaci, identifikaci a klasifikaci mikroorganizmů na základě jejich peptidových/proteinových profilů. Vzhledem ke své rozlišovací schopnosti, citlivosti, rychlosti a přesnosti je metoda vhodná i pro rutinní použití v klinických laboratořích. Proces identifikace bakterie od přípravy vzorku po vyhodnocení typického proteinového „fingerprintu“ trvá jen několik minut a vyžaduje minimum chemikálií. Nízké náklady a rychlost analýzy jsou jedněmi z hlavních výhod metody ve srovnání s konvenčními metodami identifikace bakterií. Disertační práce je sestavena z teoretické rešerše, čtyř komentovaných publikací a výsledků několika nepublikovaných výzkumů. Hlavním cílem práce bylo nalezení vhodného postupu pro diferenciaci kmenů vybraných klinicky významných grampozitivních bakterií. Za tímto účelem jsme navrhli metodu založenou na kombinaci zrychlené enzymatické digesce buněk a MALDI-TOF MS analýzy, která umožnila sp