Kolízna problematika mimozmluvných záväzkov vyplývajúcich z porušenia práva na súkromie a osobnostných práv - Hudecová, Lucia, 1987-; Valdhans, Jiří, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2014)
Táto dizertačná práca je zameraná na rozbor kolíznej problematiky mimozmluvných záväzkov vyplývajúcich z porušovania osobnostných práv a súkromia. Práca sa skladá z troch hlavných kapitol. V prvej kapitole budú analyzované vonkajšie podmienky vplývajúce na kolízne riešenie. V rámci tejto časti sa jedná o rozbor významu hmotného práva na medzinárodné právo súkromné, vrátane vymedzenia znakov hmotnoprávnej úpravy ochrany osobnostných práv a súkromia vybraných krajín EÚ. V ďalšej časti tejto kapitoly sa venujeme zmene materiálnych podmienok, predovšetkým elektronizácii a globalizácii a vplyvu na kolíznu problematiku. Tretia časť je venovaná vplyvu existujúcej procesnej úpravy v európskom medzinárodnom práve súkromnom na kolízne riešenie a vzájomnej existencii viacerých predpisov v oblasti medzinárodného práva súkromného a procesného na pôde EÚ. V druhej kapitole bude analyzovaná problematika existencie tzv. libel tourism a otázka, či unifikované kolízne pravidlo môže eliminovať negatívne dopady liebl tourism. Vo štvrtej kapitole bude predstavený návrh kolízneho riešenia pre problematiku porušovania osobnostných práv a súkromia, čomu predchádza analýza cieľov a vhodnosti jednotlivých hraničných určovateľov.
This thesis deals with the Choice of law issues of non-contractual obligations arising out of violation of privacy and rights relating to personality. The thesis is devided into three main parts. The first section deals with the external factors that influence choice of law rule. This part is devoted to substantive law analyses of different legal sources regulating this issue. Next part of this chapter deals with another aspect that influences choice of law rules in today´s world - the electronization and globalization.The last part of first chapter deals with the influence of existing rule on jurisdiction in Brussels I regulation on choice of law rule. Second chapter is dedicated to the problem of libel tourism and the question whether unified choice of law rule can eliminate negative impacts of libel tourism. In the fourth chapter proposal of choice of law rule for non-contractual obligations arising out of violation of privacy and rights relating to personality will be presented. Before we proceed to the proposal, the last chapter is devoted also to the evaluation of the objectives that choice of law rule should provide and the appropriateness of possible connecting factors.
Vedoucí práce: Jiří Valdhans
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2015
Anglické resumé
Keywords: kolizní normy; mimosmluvní závazky; osobnostní práva; právo na soukromí; conflicting rules of law; non-contractual obligations; right of privacy; right to protection of person; disertace; dissertations