Hydrogeochemie skapových vod v Kateřinské jeskyni (Moravský kras) - Bodláková, Radoslava (2015)
Krasové vody jsou klíčovým faktorem zprostředkovávajícím základní krasové procesy. Podílí se na rozpouštění karbonátů, na tvorbě mikroklimatu jeskyně a na růstu (a někdy i korozi) speleotém. Protože krasové procesy probíhající v krasovém profilu nemohou být pozorovány přímo, je jednou z možností jak získat nové informace o těchto procesech studium skapových vod. Cílem práce bylo přispět k lepšímu pochopení role skapových vod v krasových procesech. Na základě rozdílných parametrů byly skapy rozděleny do dvou skupin. Skapy první skupiny ukázaly těsné ovlivnění srážkami se zpožděním 2-5 dní. U skapů druhé skupiny se tato závislost neprojevila. U obou skupin skapů byla zjištěna pozitivní korelace mezi vydatností a specifickou elektrickou konduktivitou (je úměrná mineralizaci), a mezi vydatností a pH. Zatímco v prvním případě je nárůst mineralizace spojen s nárůstem PCO₂ v půdách při srážkách, nárůst pH je spojen s nelineární rychlostí odplyňování při kontaktu s jeskynní atmosférou.