Přirozená atenuace kontaminantů v předpolí skládky komunálního odpadu - Valková, Emanuela (2015)
Diplomová práca sa zameriava na problematiku prirodzenej atenuácie, ako pasívnej sanačnej metódy na území černovických skládok, kde bol v rokoch 1945-1996 ukladaný komunálny odpad a negatívne ovplyvnil kvalitu podzemnej vody. Napriek rekultivácií dodnes nesie známky kontaminácie polutantmi ohrozujúcimi zdravie a ţivotné prostredie. V diplomovej práci bol pomocou modelovania v programoch Biochlor a Geochemist´s Workbench zhodnotený priebeh prirodzenej atenuácie na príkladoch chlórovaných uhľovodíkov a etylbenzénu zo skupiny BTEX. V oboch prípadoch boli vo výsledných reakčne-transportných modeloch preukázané a popísané prítomné atenuačné procesy.