Složení a struktura taxocenóz chrostíků (Trichoptera) permanentních a intermitentních toků - Běčáková, Michaela (2015)
Vysychání toků je fenomén, se kterým se stále více potýká i střední Evropa. Tato diplomová práce zkoumá vliv vysychání na složení taxocenóz chrostíků (Trichoptera) z 20 párů lokalit na území České republiky. V páru je vždy jedna lokalita v rámci permanentního toku a druhá lokalita je v toku, který vysychá. Vysychavé toky jsou rozděleny do dvou kategorií podle délky suché periody - zranitelné a intermitentní toky. Hodnoceno bylo podzimní období po vyschnutí toku a jarní období v následujícím roce. Data pochází z databáze SALAMANDER a z projektu BIOSUCHO. Cílem této práce byla identifikace autekologických charakteristik, které druhům umožní přežít vyschnutí toku. Hodnoceno bylo 5 biologických traits (typ respirace, typ lokomoce, délka života, období emergence, potravní typ) a 2 ekologické traits (proudové preference, preference rozmezí teplot). Je zřejmé, že výskyt chrostíků v intermitentních tocích je determinován zejména odolností vůči vyschnutí a vytvářením rezistentních stádií. Autek