Paleomalakologická analýza sedimentů pěnovcového slatiniště holocenního stáří: vliv velikosti vzorků, členění vrstev a prostorové variability - Frodlová, Jitka (2015)
Tato práce se zabývá sukcesí měkkýších společenstev na pěnovcovém slatiništi Mituchovci, ležícím na slovenské straně Bílých Karpat poblíž obce Horná Súča (okres Trenčín). Byly získány dvě kopané sondy a dva vrty ze dvou různých odběrových míst, přičemž celkový objem každé ze sond byl přibližně třikrát větší oproti vrtům. Vrstvy jedné sondy byly děleny hrubě, cca po 15 cm, ostatní profily byly členěny po jemných vrstvách o mocnosti 5 cm. Tyto sukcese dokládají vývoj malakocenóz za posledních přibližně 11400 let. To znamená, že prameniště se začalo vyvíjet na přelomu pleistocénu a holocénu, což dovoluje zkoumat dvě obecné hypotézy holocenního vývoje: (1) jestli se v Bílých Karpatech mohla vyskytovat kryptická glaciální refugia lesní malakofauny a (2) zda druhy otevřených stanovišť přežívaly holocenní klimatické optimum na bělokarpatských slatiništích. Třetí okruh otázek se týká vlivu velikosti vzorku, členění vrstev a prostorové variability na paleoekologickou interpretaci. Celkem bylo n