Environmentální determinanty funkčních charakteristik a životních strategií ptáků Severní Ameriky - Blažková, Barbora; Albrecht, Tomáš; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2015)
Předpokládá se, že vnější prostředí na zemi ovlivňuje evoluci životních strategií (life histories) organismů, tedy behaviorální, anatomické a fyziologické adaptace (life-history znaky) a zároveň s nimi související znaky morfologické. Důsledkem proměnlivosti prostředí je velká geografická variabilita v těchto znacích, například dobře známý latitudinální trend ve velikosti snůšky u ptáků nebo ve velikosti těla. Zmapování prostorové distribuce strategií pak poskytuje dobrou informaci o selekční tlacích na velkých prostorových škálách, identifikace klíčových faktorů však není triviální. Cílem této práce je zmapování geografických trendů vybraných life-history a morfologických znaků severoamerických ptáků na vybraném území a identifikace hlavních determinant prostředí souvisejících s life-history a morfologickými znaky ptáků na území kontinentálních Spojených států amerických. Modely testující vliv environmentálních faktorů na life-history a morfologické znaky severoamerických ptáků (pěvců
The varying environment on the Earth is assumed to influence an evolution of organisms' life histories, which means behavioural, anatomical and physiological adaptations together with morphological traits related to them. As a result of changeability of environment there is a large geographical variability in these traits, for example well-known latitudinal trend in the clutch size or in body size. Mapping the spatial distribution of life-histories provides good information about selective pressures on large spatial scale, however the identification of the main determinants is not trivial. The aim of this study is mapping the geographical trends of chosen life-histories and morphological traits of North American birds in the selected area and identification of the main environmental determinants connected with the life-histories and morphological traits of birds on a geographic scale of the contiguous USA. Models testing the influence of environmental factors on life-histories and morp
Vedoucí práce: Tomáš Albrecht
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: makroekologie; ptáci; životní prostředí; birds; environment; macroecology; diplomové práce; master's theses