Mapování genotypů původce syfilis v celosvětovém měřítku - Pajtina, Luboš (2015)
Bakterie Treponema pallidum subsp. pallidum, způsobuje onemocnění syfilis. V práci jsou popsány dva hlavní způsoby molekulární typizace bakterie T. pallidum: CDC metoda a sekvenační metoda. Podle metody CDC byl jako dominantní typ bakterie určen ve většině zkoumaných oblastí typ 14d/f obsahující 14 kopií 60-pb dlouhé repetitivní sekvence v genu arp, restrikční profil d získaný z genů tprE, tprG, tprJ a sekvenční variantu f genu TP0548. Při použití sekvenačního typovacího systému (sekvenace genů TP0136, TP0548 a 23S rRNA) měly klinické izoláty T. pallidum subsp. pallidum nejčastěji genotyp SSS. Byla zaznamenána vysoká diverzita populace kmenů T. pallidum, která se mění v průběhu času. Po kombinaci obou metod typizace bakterie bylo pozorováno geografické rozložení jednotlivých genotypů. Většina klinických izolátů, izolovaných z různých částí světa, byla sekvenčně příbuzná referenčnímu kmeni SS14.