Buňky „vedlejší" populace (side population) u buněčných linií in vitro - Gaďorek, Petr, 1988- (2014)
Buňky vedlejší populace přitahují vědce svým, kmenovým buňkám podobným, fenotypem a také tím, jak snadné je jejich získání pomocí průtokové cytometrie. Tyto buňky se velmi liší svými vlastnostmi, v závislosi na tkáni z níž byly získány. V mnoha permanentních kulturách odvozených z nádorů je možno nalézt buňky vedlejší populace. Ty jsou navíc často, díky zvýšené expresi ABC transportérů, odolné vůči chemoterapii. Tato práce se snaží poskytnou základní přehled o dosavadním poznání vlastnosí těchto buněk v in vitro kulturách pocházejících z nádorů.