Astrofyzika pulsarů - Páral, Jan (2015)
Tato práce se zaměřuje na analýzu milisekundových pulsarů (MSP), které jsou součástí jedné z největších kulových hvězdokup v naší Galaxii, 47 Tucanae. Kulové hvězdokupy jsou obecně považovány za místa, která obsahují oproti oblasti galaktického disku nadměrné zastoupení těchto speciálních objektů. V této hvězdokupě byli zvoleni čtyři modeloví kandidáti MSP a na nich demonstrován postup zjištění povahy jejich vyzařování. Nejprve byla pomocí diagramu barevných indexů odhadnuta pravděpodobná povaha vyzařování jednotlivých MSP a následně byla pomocí softwarového nástroje Xspec provedena detailní analýza proložením extrahovaných spekter předpovězenými teoretickými modely. Ve spektrech MSP se obecně počítá s kombinací termální (záření černého tělesa nebo vodíkové atmosféry neutronových hvězd) emise a netermální (power-law) emise. Každý zdroj má však obecně rozdílnou míru vzájemné dominance těchto dvou složek. Určením této míry je cílem této práce.