Geologická stavba jádra svratecké klenby moravika a její srovnání s therasburskou skupinou klenby dyjske. - Broskvová, Veronika (2015)
V této bakalářské práci se věnuji stavbě jádra svratecké klenby moravika a porovnávám jí s therasburskou skupinou klenby dyjské. Hranici therasburské a perneggské skupiny v dyjské klenbě moravika tvoří tzv. weitersfeldská rula, která by mohla mít možný ekvivalent v deblínské skupině klenby svratecké. Po odebrání vzorků z lokalit Štěpánovice a Deblín, byly provedeny výbrusy pro následnou podrobnou mikroskopickou analýzu. Metoda polarizační mikroskopie prokázala, že minerální kompozice studovaných hornin není významně odlišná. Podstatným rozdílem mezi analyzovanými horninami je jejich celková stavba a struktura, která je ovlivněna podmínkami a prostředím, ve kterém horniny vznikaly. Z mikroskopické analýzy je tedy zřejmé, že ani jeden z odebraných vzorků tomu, která je v dyjské klenbě označováno jako weitersfeldská rula.