Geochemický vývoj mokřadního systému Zadní Chodov - Ušelová, Ivona (2015)
Mokřadní systémy jsou v posledních letech předmětem studia pro jejich schopnost zbavovat vody kontaminantů. Na bývalém uranovém ložisku v Zadním Chodově jsou hlavními kontaminanty železo, mangan, uran a radium. Má práce se zabývá mokřadním systémem, který zde vznikl přirozenou cestou. Z výsledků analýzy odebraných vod je patrné, že v mokřadu probíhají potřebné atenuační procesy. Vysoký redox potenciál však umožňuje vyšší mobilitu uranu, což způsobuje, že schopnost mokřadu zbavovat důlní vody tohoto kontaminantu je nedostačující.