Mramory tzv. vnútorných fylitov moravika - Kršiaková, Júlia (2015)
Predkladaná bakalárska práca je zameraná na lepšie pochopenie vzniku mramorov skupiny Bíleho potoka, najmä na ich heterogenitu alebo homogénnosť. V mojej bakalárskej práci sú zhrnuté publikované práce, ktoré sa zaoberali geologickou pozíciou, litológiou, metamorfným vývojom a vekom mramorov skupiny Bíleho potoka ako aj vnútorných fylitov. V mojej záujmovej oblasti som odobrala 6 mramorových vzorkov, ktoré som najprv makroskopicky opísala a s pomocou polarizačného, odrazového a katodoluminiscenčného mikroskopu bolo neskôr určené ich minerálne zloženie a katodoluminiscencia. Výsledky jednotlivých mramorov som medzi sebou porovnala a ukázali, že mramory skupiny Bíleho potoka sú heterogenné a navzájom sa od seba líšia makroskopicky, mikroskopicky aj katodoluminiscenčne. Možno ich rozdeliť do dvoch častí: severnej a južnej. Mramory zo severnej čati skupiny Bíleho potoka majú výraznú foliáciu, zrná minerálov sú deformované a bez známok významnejšej rekryštalizácie v CL.