Vliv nepůvodních listnatých dřevin na diverzitu bylinného patra - Šenkýř, Milan (2015)
Pěstování nebo spontánní invaze nepůvodních druhů stromů může mít za následek změny ve struktuře bylinného patra lesů. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda strukturu bylinného patra ovlivňují severoamerické stromy trnovník akát (Robinia pseudoacacia) a ořešák černý (Juglans nigra) a euroamerický kříženec topol kanadský (Populus x canadensis). Testován byl jejich vliv na počet druhů bylinného patra a vliv na druhové složení pomocí parciální kanonické korespondenční analýzy. Byly také srovnávány změny ekologických vlastností důležitých pro formování bylinného patra. V různých oblastech jižní Moravy bylo zapsáno 99 párů fytocenologických snímků (33 pro každou dřevinu) v lesních porostech s nepůvodní dřevinou a sousedních porostech bez ní. U každého páru snímků byly srovnávány počty a pokryvnosti původních a nepůvodních druhů, pH a úživnost půdy, hloubka a pokryvnost listového opadu a dostupnost světla. Čistý vliv na strukturu bylinného patra byl prokázán u akátu a ořešáku, vliv to