Geochemický vývoj zvětralinového pokryvu na uranovém ložisku Olší - Kujalová, Tereza (2015)
Tato bakalářská práce Geochemický vývoj zvětralinového pokryvu na uranovém ložisku Olší se zabývá vývojem zvětralinového pokryvu na této zájmové lokalitě. Díky přírodní akumulaci uranu se zde tato surovina mohla těžit již od roku 1959. Její těžba byla ukončena v roce 1989. V současné době je ložisko zatopeno. Voda je však jedním z činitelů, který je schopen proces zvětrávání urychlit, a proto není pochyb o tom, že se chemické složení pokryvných útvarů v průběhu času mění. Cílem mé bakalářské práce je tedy co nejpřesněji popsat geochemický vývoj zvětralinového pokryvu ze vzorků, které byly odebrány v roce 2006 na čtyřech profilech v této lokalitě. Ukázalo se, že zvětralinové pokryvy podléhají zvětrávání a mění se jejich geochemické složení. Jednotlivé prvky mají v různých hloubkách různou molární koncentraci a lze je rozdělit do několika základních skupin dle vývoje molárních trendů.