The role of BDNF in pulmonary artery endothelium - Helán, Martin (2014)
V této práci jsme zkoumali vliv hypoxie na syntézu, sekreci a funkci BDNF u endotelových buněk plicní artérie (PAECs). U zdravých dobrovolníků došlo ke zvýšení plazmatické koncentrace BDNF po 72 h. expozici vysoké nadmořské výšce. In vitro, po vystavení hypoxii, zvyšují PAECs transkripci genů pro BDNF a TrkB, syntézu BDNF proteinu a jeho sekreci. Tímto představují PAECs jeden z možných zdrojů hypoxií indukovaného zvýšení plazmatické koncentrace BDNF. Všechny tyto důsledky hypoxie jsou regulovány pomocí transkripčního faktoru HIF-1. V kontextu autokrinního působení, BDNF při hypoxii stimuluje expresi TrkB a sebe sama, čímž vytváří pozitivní zpětnou vazbu. Navíc BDNF v hypoxii stimuluje PAECs k produkci NO pomocí upregulace iNOS.