The modern school of Vipassana - a Buddhist tradition? - Melnikova, Nora, 1977- (2014)
Cílem této studie bylo zprostředkovat vhled do modernizace théravádových tradic na příkladu školy Vipassaná S. N. Goenky. Za tímto účelem byla analyzována organizační struktura školy a obsah jejího učení. Zvláštní důraz byl položen na její ústřední téma, meditační praxi. Kromě toho byla probrána i otázka klasifikace školy. V souvislosti s tím byly analyzovány koncepty náboženství, sekularismu, Buddhismu a Hinduismu