Niche kmenových buněk - Hujňák, Lukáš; Večeřa, Josef; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vlastnostmi kmenových buněk, což jsou buňky s jedinečnou schopností dělit se a přeměňovat se na jiný buněčný typ. Hlavní část této práce se věnuje popisu niche kmenových buněk, což je tkáňově specifické prostředí, ve kterém se kmenové buňky nacházejí. Toto prostředí je nezbytné pro správné fungování kmenových buněk. V bakalářské práci se snažím přiblížit problematiku kmenových buněk a jejich niche a mým cílem je najít, které aspekty mají jednotlivé typy niche kmenových buněk společné a které naopak odlišné. V této práci jsem se zaměřil na tyto faktory niche: signální dráhy, hypoxii, růstové faktory a buněčné složení jednotlivých niche.
This thesis deals with the properties of stem cells, which are cells with the unique ability to divide and transform into another cell type. The main part of this work describes stem cells niche, which is tissue-specific environment in which stem cells are located. This environment is essential for the proper functioning of stem cells. In my work I try to give insight into the issue of stem cells and their niche and my goal is to find which aspects are common for individual types of stem cells and which aspects are different. In this essay I will focus on the following factors of niche: signaling pathways, hypoxia, growth factors and cellular composition of each of them.
Vedoucí práce: Josef Večeřa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: epidermální kmenové buňky; epidermal stem cells; hematopoetické kmenové buňky; neurální kmenové buňky; neural stem cells; nika kmenových buněk; Hematopoietic Stem Cells; Stem Cell Niche; bakalářské práce; bachelor's theses