Využití celulózy a jejích modifikací v biologii a medicíně - Adolfová, Terezie; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Tato bakalářská práce rešeršního typu se zabývá problematikou využití celulózy (polysacharidu na bázi beta-glukózy) a jejích modifikací v oblasti biologie a medicíny. Popisuje obecně strukturu této látky a její vliv ve formě vlákniny na lidský organismus. Protože je celulóza velice hojný obnovitelný zdroj, pro funkci lidského organismu nenahraditelný, upoutává v dnešní době stále více pozornosti ve vědecké společnosti. Jsou zde vybrány a popsány vlastnosti některých důležitých modifikací tohoto polymeru a jejich praktické využití. Závěrem práce je popsán vliv elektrostatického zvlákňování a ošetření celulózy pomocí plazmatu, konkrétně jaký má tento proces dopad na její vlastnosti a následné využití. Celulóza a její modifikace už dlouhodobě nachází uplatnění v celé řadě odvětví, jako je farmaceutický, papírenský, potravinářský průmysl aj. Je veliký zájem tyto látky využívat jako nosiče léků. Také díky jejich hemostatickým a antimikrobiálním účinkům je snaha vyvíjet a testovat další ...
This bachelor thesis based on bibliographic search deals with the use of cellulose (a beta-glucose based polysaccharide) and its modifications in biology and medicine. It describes general structure of this substance and influence of its dietary fiber form on the human body. Because of the fact that cellulose is very abundant, renewable and for the human organism irreplaceable resource, it attracts nowadays more and more attention among the scientists. In this thesis, the properties of some important modifications of the polymer are chosen and described, this work focuses on their practical use. Finally, there is a description of the influence of electrospinning and plasma treatment, specifically how this processes affect the properties and subsequent utilisation of this material. Cellulose and its modifications have found application in a wide range of sectors, such as pharmaceutical, paper, food industry etc. There is a strong interest in the use of these substances as carriers ...
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: celulosa oxidovaná; celulosa; elektrostatické zvlákňování; methylcelulosa; sodná sůl karboxymethylcelulosy; electrospinning; Carboxymethylcellulose Sodium; Cellulose; Cellulose, Oxidized; Methylcellulose; bakalářské práce; bachelor's theses