Vliv úrokových sazeb centrální banky na bankovní sektor - Vasiľová, Janka (2015)
V této diplomové práci se věnujeme vazbě mezi úrokovými sazbami České národní banky a úrokovými sazbami bankovního sektoru jako celku na území České republiky. Práci jsme rozdělili do osmi částí, které můžeme sdružit do dvou nosných tématických celků. V prvních částech klasifikujeme ekonomickou teorii a použitou matematicko-statistickou metodologii. Následně poznatky aplikujeme na získaných konkrétních datech v ekonometrickém modelu, což tvoří podstatu diplomové práce. Snažíme se blíže analyzovat orientaci vlivu a míru působení úvěrového kanálu transmisního mechanismu za poslední desetiletí. Prvotní odhady postupně adaptujeme do formy nezkreslených výsledků, které věcně hodnotíme. Zvláště přistupujeme k volatilitě úrokových sazeb mezibankovního prostředí, přičemž důraz klademe na efekt zásahů centrální banky.