Metody křížového ověřování pro jádrové odhady hustoty a její derivace - Nemešová, Michaela; Horová, Ivana, 1943-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
V této diplomové práci se věnujeme metodám pro odhad optimálního vyhlazovacího parametru pro jadrové odhady hustoty a pro jadrové odhady derivace hustoty. Detailněji jsou rozebrány metody křížového ověřování. Důležitou součástí práce je simulační studie, kde jsou porovnávány metody křížového ověřování pro data ze čtyř různých pravděpodobnostních rozdělení. Nakonec je krátká studia, jejímž účelem je srovnání metod křížového ověřování na reálných datech.
In this thesis we study methodsfor estimating the optimal smoothing parameter for kernel density estimates and optimal smoothing parameter for kernel estimation of the derivatives of a density. The cross - validation methods are discussed in more detail. The simulation study is the important part of Diploma thesis, where the cross - validation methods are compared for data from four different probabilty distribution. Finally, there is a brief study, whose purpose is to compare the methods of cross-validation on real data.
Vedoucí práce: Ivanka Horová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: statistická analýza; statistické odhady; statistical analysis; statistical estimations; diplomové práce; master's theses