Exprese glukózových transportérů GLUT1 a GLUT4 v průběhu kardiomyogeneze in vitro - Kizovský, Martin (2014)
Kadiomyogenezi, komplexní proces vedoucí ke vzniku srdečních buněk, lze studovat in vitro například během indukované diferenciace myších kmenových buněk. Proces kardiomyogeneze je ovlivňován řadou faktorů a buňky během tohoto procesu mění své fenotypové vlastnosti. Mezi nimi je také změna metabolických procesů v buňce včetně metabolismu glukózy a transportu glukózy přes buněčnou membránu prostřednictvím specializovaných transportérů. Avšak změny těchto procesů během kardiomyogeneze jsou prozatím nedostatečně popsány. Cílem předkládané práce bylo charakterizovat změny exprese těchto specializovaných transportérů glukózy, konkrétně transportérů GLUT1 a GLUT4, v průběhu diferenciace myších embryonálních kmenových buněk do kardiomyocytů. Získané výsledky ukazují, že během diferenciace se exprese těchto transportérů měnila. U diferencovaných kardiomyocytů získaných in vitro se expresní profil transportéru GLUT1 podobal expresi v srdeční tkáni dospělé myši, avšak exprese u transportéru GLU