Využití cirkulujících mikroRNA pro neinvazivní časnou diagnostiku kolorektálního karcinomu - Vyhňáková, Michaela (2015)
Cílem této diplomové práce bylo nalézt vhodné cirkulující mikroRNA, které by mohly sloužit jako nové biomarkery pro časnou diagnostiku kolorektálního karcinomu. Jako kandidátní mikroRNA byla vybrána miR-21, jejíž míra exprese byla dále testována metodou kvantitativní polymerázové reakce v reálném čase. Pro účely optimalizace post-analytické fáze byly také testovány různé mikroRNA a jedna snRNA jako endogenní kontroly. Často využívaná endogenní kontrola miR-16 se v této diplomové práci nepotvrdila jako vhodná, naopak na základě výsledků lze pro normalizaci dat doporučit kombinaci miR-106a a let-7a. Onkogenní miR-21 byla exprimována ve všech vzorcích krevního séra, jak pacientů, tak zdravých kontrol, a míra její exprese narůstala se zvyšujícím se klinickým stádiem onemocnění. Výsledky této práce naznačují, že miR-21 by mohla být v budoucnu využita nejen jako nový diagnostický biomarker, ale též jako nový nástroj pro určování prognózy pacientů s kolorektálním karcinomem.