Analýza mutantů nádorového supresoru p53 - Plch, Johana (2015)
Nádorový supresor p53 hraje klíčovou roli při udržování genomové stability. Je aktivován v reakci na stres, kdy se jeho hladina v buňce stabilizuje a funguje jako transkripční faktor mnoha cílových genů, které se podílejí např. na apoptóze (bax) nebo zástavě buněčného cyklu (p21). Somatické mutace genu TP53 se vyskytují u 50 % nádorů. Tato diplomová práce se zabývá studiem funkčních vlastností teplotně senzitivních mutací (ts) a mutací, které mají za následek předčasné zařazení terminačního kodonu. U ts mutantů byla analyzována míra teplotní senzitivity, tzn. míra transaktivace v přítomnosti responzivního elementu RGC (25 °C, 30 °C, 35 °C) a diskriminativní charakter vůči responzivním elementům p21 a bax. Dále pak byla analyzována schopnost amifostinu reaktivovat funkci ts mutantů p53. Výsledky provedených analýz potvrzují různorodý charakter ts mutantů jak v míře teplotní senzitivity a diskriminativního charakteru, tak i v reaktivaci prostřednictvím amifostinu. V přítomnosti amifostin