Validace metod pro odhad dožitého věku na kostře na základě studia souboru středověkých kosterních nálezů z lokality Vídeňská v Brně - Kopecký, Tomáš (2015)
Cílem této magisterské diplomové práce je validace nedestruktivních metod pro odhad dožitého věku u historických kosterních nálezů. Práce shrnuje vybrané metody pro odhad věku na kostře nedospělých, tak dospělých jedinců. Studijním materiálem předloženou práci byly kosterní nálezy 432 jedinců z lokality Brno Vídeňská (druhé polovina 11. století). Vlastní srovnání bylo provedeno na souboru 220 jedinců. Pro odhad věku nedospělých jedinců byly zvoleny metrické metody pro odhad věku z délky kostí a vizuální metoda hodnotící mineralizaci a erupci chrupu. Pro odhad věku dospělých jedinců byly zvoleny metody zaměřující se na odhad věku podle věkových změn na facies symphysialis, facies auricularis, kloubní jamce kyčelního kloubu a změn ve vnitřní struktuře hlavic dlouhých kostí. Hodnocena byla opakovatelnost metod, shoda v hodnocení tělesných stran stranově souměrných kostí a spolehlivost jednotlivých metod.