Percepce atraktivity rozložení tělesného tuku u žen: hledisko pozorovatele - Čelková, Michaela (2015)
Fyzický vzhled poskytuje mnoho informací o člověku, o jeho pohlavní dospělosti, zdraví, schopnosti rozmnožovat se a mít děti. Cílem teoretické části této práce bylo vytvořit přehled poznatků o percepci atraktivity rozložení tělesného tuku u žen. Cílem praktické části bylo zjistit, zda existují rozdíly v hodnocení atraktivity některých aspektů ženské postavy na dvojrozměrných vizuálních stimulech v závislosti na sociosexuální orientaci posuzující osoby. Studie byla vykonána na 40 mužích a 40 ženách, jejichž sociosexuální orientace byla stanovena pomocí Revised Sociosexuality Orientation Inventory. Štíhlé ženy s nízkým WHR byly muži i ženami hodnocené jako atraktivní, zdravé a mladé. Sociosexuální orientace žen statisticky nesouvisela s hodnocením atraktivity a zdraví, ale ženy s vyšším sociosexuálním skóre hodnotily jako mladší postavu s užším pasem, a tedy nižším WHR.