Výživa u raných hominidů - Janoušek, Tomáš (2014)
Tato práce se zabývá výživou raných hominidů, se zaměřením na polyfyletickou skupinu australopitéků. Popisuje současné metody zkoumající fosilní vzorky australopitéků s důrazem na výživové možnosti vybrané skupiny. Stručně představuje jednotlivé taxony a z výsledků jednotlivých studií se snaží zachytit adaptační proces utvářený ekologickými vlivy afrického prostředí od konce miocénu. O rekonstrukci výživy se snaží pomocí analogií s recentními primáty a lovecko-sběračskými populacemi. Práce dále zpracovává dokumentaci lokality FLK 22 Zinj a zkoumá preferenci využívání určitých částí těl ulovené zvěře.