Analýza archeologických objektů metodami atomové spektrometrie - Prokeš, Lubomír, 1973- (2015)
Prvková analýza hraje klíčovou roli při sledování provenience, technologie a také degradace archeologických artefaktů. Neméně důležitou roli hraje taká v analýze kosterních pozůstatků z archeologických výzkumů, kde se uplatňuje zejména při studiu výživy a expozice dávných populací a také při sledování postmortálních procesů a degradace pozůstatků. Tato práce se zaměřuje na prvkovou analýzu středověkých a novověkých kosterních pozůstatků z některých moravských lokalit metodou ICP-OES a na vyhodnocení výsledků s využitím moderních statistických a chemometrických metod analýzy dat. Soubor z Dolních Věstovic - Písků umožnil aplikaci a srovnání různých postupů metody hlavních komponent a faktorové analýzy, vedoucí k interpretaci sledovaných prvků z hlediska jejich původu a detailní analýzu vztahů mezi prvky pomocí pořadových rozptylových grafů, χ-grafů a Kendallových grafů. Pro vizualizaci malých sérií vzorků se osvědčila korespondenční analýza. Pokud nebyly pozůstatky významněji postiženy