Laser applications for high-sensitive detection of biologically important molecules - Přikryl, Jan (2015)
Vysoce citlivé metody umožňující detekci a identifikaci biologicky významných analytů jsou v současné době vyžadovány ve většině aplikací v oblasti biologie, lékařství a příbuzných oborech. Významný rozvoj nových spektroskopických metod byl umožněn zejména zdokonalováním výroby jak detektorů, tak zdrojů světla v posledních třech desetiletích. Předložená práce podává přehled vysoce citlivých spektroskopických metod s důrazem na povrchem zesílenou Ramanovu spektrometrii a luminiscenční metody jako např. laserem nebo LED indukovaná fluorescence, časově rozlišená fotoluminiscence, fotoluminiscence s excitací totálním vnitřním odrazem a chemiluminiscence. Tyto metody jsou využity jako detekční metody pro kapilární elektroforézu, zobrazovací metody nebo pro analýzu jedné buňky a je demonstrována jejich citlivost a selektivita.