Aktivní a sportovní cestovní ruch - Lavická, Petra (2015)
Předkládaná diplomová práce má za cíl představit aktivní sportovní cestovní ruch jako novou formu turismu, jež v České republice vznikla v reakci na změny po roce 1989. Empirická část práce se věnuje aktivní dovolené a jejímu postavení na českém trhu cestovní ruchu. Největší důraz je kladen na účastníky organizovaných aktivních dovolených. V práci je využito dat klientů outdoorové cestovní kanceláře ADVENTURA, díky nimž bylo možné zmapovat vývoj věkové struktury účastníků organizovaných aktivních dovolených. Věková struktura klientů se za posledních několik let výrazně proměnila. Roste počet klientů ve věku nad padesát let a klesají klienti ve věku mezi 21-30 roky. Druhá polovina diplomové práce se zaměřuje na důvody poklesu oblíbenosti organizovaných aktivních dovolených u turistů ve věku 21-30 let. K objasnění těchto skutečností je využito kvalitativních metod výzkumu.