Niektore etiopatogenetické súvislosti atopického exému - Kozáčiková, Zuzana (2014)
Atopická dermatitída (AD) je komplexné ochorenie, ktoré je výsledkom vzájomnej interakcie genetickej predispozície, vplyvov vonkajšieho prostredia, neuro-imunologickej dysbalancie a porušenej epidermálnej bariéry. Genetické štúdie identifikovali niekoľko génov a génových lokusov asociovaných s AD. Jedným z perspektívnych kandidátsky génov je i gén pre eotaxín, lokalizovaný na chromozóme 17q.21. Eotaxin je chemokín, ktorý hrá dôleţitú úlohu u AD ako chemoatraktant eozinofilov. Ďalším dôleţitým etiologickým faktorom AD je porucha epidermálnej bariéry, ktorá spôsobuje pokles hydratácie koţe zvýšenými transepidermálnymi stratami vody (TEWL), tieto straty je moţné objektívne zmerať pomocou TEWL metra.Naše výsledky poukazujú na to, ţe eotaxín a lokus 11q13 hrajú dôleţitú úlohu v patogenéze AD a iných komplexných ochorení. Detekcia polymorfizmov v týchto genomických oblastiach sa zdá byť sľubnou cestou pre nájdenie klinicky validných biomarkerov pre AD. Meranie TEWL je veľmi dôleţitý paramete