Možnosti predikce karcinomu prostaty - Vyhnánková, Vlasta (2014)
V naší studii jsme hodnotili schopnost detekovat pravděpodobnost přítomnosti karcinomu prostaty (CaP) ve vzorcích lidské moči čichem speciálně trénovaného psa. Definitivní potvrzení CaP je vždy nutné histologicky. Jedním z alternativních biomarkerů, které pes v moči cítí, jsou pak VOC (volative organic compounds). Podle statistického hodnocení je pes schopen čichem označit vzorek pacienta s CaP s 96 % pravděpodobností. Vyšší hodnota PSA nemá vliv na kvalitnější označení vzorku psem. Pokročilost stádia nemoci nemá vliv na kvalitu označení vzorku psem (i když je nemoc teprve v počátečním stádiu, pes dokáže dobře označit pozitivní vzorek).