Nutnost stanovení frekvence urodynamického vyšetření u pacientů postižených dysfunkcí dolních močových cest v důsledku onemocnění sklerózou multiplex - Varga, Gabriel (2014)
Dizertační práce se zabývá problematikou neurogenně podmíněných dysfunkcí dolních cest močových (DMC) u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Výsledky 6 leté prospektivní studie poskytují důkaz o tom, že pacienti s dysfunkcemi DMC z důvodu RS jsou z urodynamického hlediska v určitých parametrech signifikantně odlišní od skupiny pacientů s jiným neurologickým postižením. Proto by se mělo na tyto pacienty trpící dysfunkcemi DMC nahlížet jako na samostatnou skupinu neurogenních dysfunkcí, která vyžaduje častější frekvenci sledování ve srovnání s obecným doporučením Evropské urologické asociace.