Zjišťování kvality výuky cizího jazyka: Vývoj a aplikace nástroje pro posuzování míry zastoupení vybraných komponent a charakteristik kvality výuky - Zlatníček, Pavel; Janíková, Věra, 1956-; Masarykova univerzita. Katedra pedagogiky (2015)
Předkládaná disertační práce zabývající se výzkumem vybraných komponent a charakteristik kvality výuky cizího jazyka motivování, podpůrné učební klima, práce s časem, orientace na cíle výuky, učitelův projev patří svým zaměřením do širší oblasti výzkumu kvality ve vzdělávání. Je rozvržena do dvou částí - teoretické a metodologické. Teoretická část má přehledový charakter, je zde představena konceptualizace pojmu kvalita, modely kvality výuky a oborově obecné a oborově specifické komponenty a charakteristiky kvality výuky. V druhé, metodologické části disertační práce, je prezentován výzkumný vzorek (představení učitelů, organizační zázemí, výběr výzkumného vzorku), finální verze nástroje pro posouzení míry zastoupení vybraných komponent a charakteristik, jeho aplikace při posouzení videomateriálu 28 hodin pořízených v rámci IVŠV-videostudie u sedmi učitelů a vyhodnocení výsledků posuzování: sestavení pořadí posuzovaných učitelů ve vztahu ke kvalitě jejich výuky cizího jazyka na základě
This dissertation thesis deals with the research in instructional quality with respect to the following components and characteristics motivation, supportive classroom climate, time management, goal-orientation, teacher’s performance and its focus to include research quality in education. The study is divided into two parts - theoretical and methodological. The first part serves as a survey study - conceptualization of quality, quality instructions models and selected components and characteristics of instructional quality are introduced. The second part presents research sample (organizational support, the selection of the research sample), the observation instrument of selected components and characteristics of instructional quality and its application in the frame of IRSE video-study: the ranking of teachers in relation to the quality of their teaching based on our observation instrument, the average proportion of selected components and characteristics and values of their indicator
Vedoucí práce: Věra Janíková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2015
Keywords: jazyková výuka; kvalita vzdělávání; language teaching and learning; quality of education; disertace; dissertations