Aplikace metod molekulární biologie v popisu nových druhů parazitů a při revizi jejich taxonomie na příkladu podřádu Octomacrinea Khotenovsky, 1985 - Civáňová, Kristina, 1978-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2015)
Tato rigorózní práce pojednává o využití moderních molekulárně biologických metod při popisu nových druhů monogeneí. V současné době je již nevyhnutné k morfologickým a morfometrickým údajům popisu jakéhokoli organizmu živočišní říše přikládat také alespoň částečnou charakterizaci genomových sekvencí blíže specifikujících jeho jedinečnost. Využitelnost a nevyhnutelnost aplikace metod molekulární biologie pro popis živočišných druhů práce demonstruje na příkladu podřádu Octomacrinea Khotenovsky. Základ práce tvoří vědecká publikace autorky z roku 2013 o popisu pro vědu nového druhu parazita z čeledě Diplozoidae, podčeleď Diplozoinae - Paradiplozoon bingolensis n. sp.. Tato je doplněna stručnou literární rešerší a dalšími původními výsledky z doposud nepublikované molekulární charakteristiky zástupců rodu Octomacrum z čeledi Octomacridae a rodu Paradiplozoon z čeledi Diplozoidae.
This thesis is about description of new parasite species using the modern approach of molecular-biological methods. Nowadays, for the description of any organism of the animal kingdom, it is already inevitable to include at least partial characterization of genome sequences specifying its uniqueness in more detail into morphological and morphometrical data. Application and the need of using molecular biology methods when describing species, is what this thesis illustrates. Author chose suborder Octomacrinea Khotenovsky as an example. The thesis is built around author’s scientific paper about description of a parasite from family Diplozoidae, subfamily Diplozoinae - Paradiplozoon bingolensis n. sp., which is completely new to science. This paper is further defined by a short literature review and both original and new results of still unpublished molecular characterization of representatives of genera Octomacrum from family Octomacridae and Paradiplozoon from family Diplozoidae.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: biomonitoring; molekulární biologie; Monogenea; parazitické organismy; biomonitoring; molecular biology; Monogenea; parasitic organisms; rigorózní práce; doctoral dissertations