Perfluorinated compounds (PFCs) in modern materials - Karásková, Pavlína (2015)
V této rigorózní práci se věnuji perfluorovaným sloučeninám (PFCs). Tyto sloučeniny mají unikátní fyzikálně-chemické vlastnosti a to především schopnost snižovat povrchové napětí materiálů, na které jsou aplikovány, čímž chrání tyto povrchy proti vodě, olejů a nečistotám. V moderních textilních matriálech, čalounících látkách, záclonovinách a obalech na potraviny, které byly získány z komerčního sektoru, bylo analyzováno celkem dvacet perfluorovaných sloučenin. Tato práce je zaměřena na problémy s analýzou PFCs ve složitých matricích. Hlavním problémem je matriční efekt, který lze eliminovat zředěním vzorku a dále lze pro stanovení koncentrací PFCs aplikovat metodu standardního přídavku.