Molekulární podstata familiární hypercholesterolémie - Tichý, Lukáš; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
V disertační práci jsem se věnoval analýze genů spojených s fenotypovými projevy familiární hypercholesterolémie. Familiární hypercholesterolémie (FH) je autosomálně dominantní dědičné onemocnění charakterizované izolovaným zvýšením low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v krvi pacientů. Dlouhodobě zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi je stěžejním krokem v patofyziologických mechanizmech vedoucích k ateroskleróze. Jednou z nejčastějších příčin FH jsou mutace v genech kódujících LDL receptor (LDLR) a apolipoprotein B (APOB). Gen pro LDL receptor se nachází na 19. chromozómu a je složen z 18 exonů. Doposud bylo popsáno 1741 sekvenčních variant genu LDLR. Na rozdíl od genu LDLR, kde jsou mutace rozprostřeny v rámci celého genu a pro diagnostické účely se provádí analýza všech exonů a přilehlých intronových oblastí, je molekulární analýza genu APOB zaměřena na detekci nejčastější mutace p.(Arg3527Gln). Frekvence heterozygotů FH je 1/500, frekvence homozygotů nebo složených ...
In this PhD thesis I studied and analyzed the genes which are related with familial hypercholesterolemia. Familial hypercholesterolemia (FH) is autosomal dominant inherited disorder which is characterized by isolated elevation of low density lipoprotein (LDL) cholesterol in the patients. This elevated level of LDL cholesterol is crucial step in pathophysiology of atherosclerosis. Mutations in the low density lipoprotein receptor (LDLR) gene and in the apolipoprotein B (APOB) gene are the most common cause of FH. LDLR gene is located on chromosome 19 and is composed from 18 exons. More than 1740 mutations in this gene were described to date. Mutations in the LDLR gene are located along the whole sequence of the gene. All exons, intron junctions and promoter are analyzed for the diagnostics. On the contrary, only one common mutation p.(Arg3527Gln) is analyzed in the APOB gene. Frequency of FH heterozygotes is 1/500, frequency of homozygotes or compound heterozygotes is 1/1 000 000.
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: disertace; dissertations; Receptors, LDL; ateroskleróza; familiární hypercholesterolémie; cholesterol; LDL-receptory; atherosclerosis; familial hypercholesterolemia; cholesterol