Molekulární podstata familiární hypercholesterolémie - Tichý, Lukáš (2015)
V disertační práci jsem se věnoval analýze genů spojených s fenotypovými projevy familiární hypercholesterolémie. Familiární hypercholesterolémie (FH) je autosomálně dominantní dědičné onemocnění charakterizované izolovaným zvýšením low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v krvi pacientů. Dlouhodobě zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi je stěžejním krokem v patofyziologických mechanizmech vedoucích k ateroskleróze. Jednou z nejčastějších příčin FH jsou mutace v genech kódujících LDL receptor (LDLR) a apolipoprotein B (APOB). Gen pro LDL receptor se nachází na 19. chromozómu a je složen z 18 exonů. Doposud bylo popsáno 1741 sekvenčních variant genu LDLR. Na rozdíl od genu LDLR, kde jsou mutace rozprostřeny v rámci celého genu a pro diagnostické účely se provádí analýza všech exonů a přilehlých intronových oblastí, je molekulární analýza genu APOB zaměřena na detekci nejčastější mutace p.(Arg3527Gln). Frekvence heterozygotů FH je 1/500, frekvence homozygotů nebo složených ...