Epigenetické mechanismy regulace aktivity rostlinné telomerázy - Ogrocká, Anna (2015)
Regulace exprese a aktivity telomerázy probíhá na několika úrovních. Jednou z nich je i epigenetická regulace genové exprese, která zahrnuje methylaci cytosinů, modifikace histonů, působení enzymů remodelujících chromatin a vliv nekódujících RNA. Tato práce v teoretické části shrnuje epigenetické mechanismy regulace genů, se zaměřením na methylaci cytosinů; dále se věnuje regulaci proteinové podjednotky telomerázy a vzhledem k části praktické i telomerám a jejich epigenetickým modifikacím. V praktické části se práce věnuje analýze aktivity telomerázy v pletivech A. thaliana, transkripce genu pro katalytickou podjednotku telomerázy a analýze epigenetických modifikací chromatinu tohoto genu. Srovnány jsou rostliny divokého typu s rostlinami nesoucími T-DNA inzerci v genech DDM1 a MET1, jejímž výsledkem je snížení celkové methylace cytosinů v genomu A. thaliana. Dále je řešena stabilita telomer a methylace cytosinů v telomerických sekvencích v rostlinách s hypomethylovaným genomem.