Okrasné ryby jako vektory Aeromonas spp. nesoucí geny plazmidově kódované rezistence k chinolonům - Dobiášová, Hana (2015)
Chov a dovoz okrasných ryb je spojen s nadměrnou spotřebou antibiotik vedoucí k rozvoji a rozšíření rezistence u bakterií vodního prostředí. Cílem této studie bylo zhodnotit význam importovaných tropických okrasných ryb a kaprů koi chovaných v České republice jako vektorů Aeromonas spp. s geny plazmidově kódované rezistence k chinolonům (PMQR) a mobilních genetických elementů nesoucích tyto geny rezistence. Izoláty Aeromonas spp. se sníženou citlivostí k fluorochinolonům [minimální inhibiční koncentrace (MIC) ciprofloxacinu ≥ 0,05 mg/l] byly testovány na přítomnost genů PMQR pomocí PCR a sekvenování. U izolátů Aeromonas spp. s geny PMQR byla stanovena epidemiologická příbuznost pulzní gelovou elektroforézou, schopnost tvorby biofilmu modifikovanou Christensenovou metodou, MIC různých chinolonů agarovou diluční metodou, profil fenotypové rezistence k různým skupinám antibiotik diskovou difúzní metodou, geny rezistence k antibiotikům pomocí PCR, profil integronů pomocí PCR a sekvenování.