Ozvuky anglického divadla a dramatu v raně novověké epoše na evropském kontinentu: anglické cestující společnosti - Polochová, Markéta, 1982- (2014)
V předkládané disertační práci se věnuji tématu anglických cestujících hereckých společností v raném novověku v kontinentální Evropě. Sleduji postupně jednotlivé společnosti, jejich stálá angažmá i výpravy do evropských měst (území, na němž se společnosti pohybovaly, zahrnuje Francii, Španělské Nizozemí, severské země, německojazyčnou oblast a východní části Evropy). Po této faktografické části následují analytické kapitoly věnované provozu a inscenační praxi (finanční otázky, jevištní specifika ad.), samostatnou kapitolu tvoří komická postava. V poslední části práce se zabývám dramatickými texty spjatými s anglickými společnostmi. V závěru nabízím možné oblasti dalšího výzkumu