La relation entre l'image et le texte dans Délie de Maurice Scève - Sedláková, Anežka, 1979- (2014)
Disertační práce se zabývá tématem vztahu obrazu a textu v básni „Délie“ lyonského renesančního básníka, humanisty a člena „sodalitia lugdunense“, Maurice Scèva. Jedná se o interdisciplinární analýzu komunikace mezi prvky a jevy existujícími ve dvou rovinách - obrazové a textové. Klíčovým se stal pojem „emblém“, jehož řazení v básni ukázalo, že není uzavřenou uměleckou formou jednotlivých na sobě nezávislých významových jednotek, ale plynule navazujícím básnickým tokem. Výzkum provázanosti struktury básně vychází z poznatků strukturalismu a ze srovnání s díly, která mohla vznik „Délie“ ovlivnit. Po úvodním nástinu jazyka, struktury a kompozice obrazových a textových prvků básně následuje popis a interpretace jejich vzájemných vztahů, založená na dvou hlavních částech - na analýzách ve směru od obrazu k textu a od textu k obrazu