Zvýšení základního kapitálu akciové společnosti. Právní úprava a praktická aplikace - Stesková, Hana, 1983- (2014)
Cílem rigorózní práce s názvem ,,Zvýšení základního kapitálu akciové společnosti. Právní úprava a praktická aplikace." je seznámit čtenáře s právní úpravou zvyšování základního kapitálu v akciové společnosti a její aplikací v praxi. Rigorózní práce upozorňuje také na východiska právní úpravy a významný kontext komunitárního práva. Meritorní části rigorózní práce věnované samotnému zvýšení základního kapitálu jsou zaměřeny na aplikaci právní úpravy v praxi a řešení sporných otázek. K podrobnému rozboru bylo vybráno zvýšení základního kapitálu upsáním nových akcií, neboť se jedná o základní a nejvyužívanější způsob zvyšování základního kapitálu. Navazující kapitola je zaměřena na změny právní úpravy zvýšení základního kapitálu v zákoně o obchodních korporacích, který vychází z úpravy obchodního zákoníku. Rigorózní práci doplňuje kapitola věnovaná právní úpravě zvýšení základního kapitálu akciové společnosti v sousedních zemích - Rakousku, Spolkové republice Německo a Slovenské republice.