Alternativní tresty v ČR a jejich využití - Malatín, Michal (2014)
Tato práce se zabývá alternativními tresty k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v České republice a analýzou jejich využití při trestání pachatelů. Teoretické část práce se zabývá teoriemi a účelem trestání, konceptem restorativní justice, ze kterého alternativní tresty vycházejí a také činností mezinárodních organizací v oblasti alternativního trestání. Samostatná kapitola je věnována Probační a mediační službě, která při výkonu jednotlivých alternativních trestu plní nezastupitelnou úlohu. V závěru práce je zpracována analýza využití jednotlivých alternativních trestu v poměru k celkovému počtu uložených sankcí v letech 2007 až 2013.