Trestní postih výroby, šíření a jiného protiprávního nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy - Gaľo, Dušan; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2014)
Rigorózní práce se zabývá problematikou výroby, šíření a jiného protiprávního nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Práce podává stručný úvod do historie omamných a návykových látek a jedů a jejich abúzu. Dalším bodem zájmu je historický vývoje trestní represe tohoto zneužívání v československém a českém právu. Práce dále pojednává o jednotlivých tzv. drogových trestných činech a jejich skutkových podstatách. Rovněž je nastíněna právní úprava platná na Slovensku, v Polsku a v Anglii a Walesu. Na hmotněprávní úpravu navazuje kapitola práce věnována institutům trestního práva procesního, jejich charakteru a využití v případech tzv. drogové kriminality.
This rigorous thesis depicts the problem of drugs production, distribution and other forms of drugs mishandling. The thesis provides a short introduction into history of drugs and its abuse. History of criminal prosecution of this abuse in the Czechoslovak and Czech law is another point of interest. Thesis depicts and analyses individual drug crimes according to the Czech Criminal Code. An introduction to the Slovak, Polish and English criminal laws concerning this matter is also provided. The topic of the last charter of this thesis is selected institutes of criminal procedure and their potential use in prosecution of drug crimes.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2015
Anglické resumé
Keywords: drogová kriminalita; drogy; drug abuse and crime; drugs of abuse; rigorózní práce; doctoral dissertations