Ochranné spolky, jejich vznik, struktura a vývoj do 20. let 20. století na příkladu Národní jednoty pro jihozápadní Moravu a Národní jednoty pošumavské - Smetanová, Jaroslava (2014)
Ochranné spolky reprezentují jeden z nejvýznamnějších projevů nacionalismu druhé poloviny devatenáctého století v českých zemích. Národní jednota pošumavská a Národní jednota pro jihozápadní Moravu působily na jazykové hranici v jižních a západních Čechách a na jihozápadní Moravě. Místní odbory těchto organizací podporovaly koncept národního konfliktu v těchto regionech. Jejich aktivity by měly být interpretovány s ohledem na regionální diference