Determinanty zdravotní gramotnosti těhotných žen - Wilhelmová, Radka, 1966-; Hrubá, Drahoslava, 1938-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2014)
Determinanty zdravotní gramotnosti těhotných žen Významnou determinantou zdraví ženy i jejího dítěte je zdravotní gramotnost. Je předpokladem kvalitního zdravotního chování a uplatňování zdravého způsobu života v rodině, podporujícího zdraví a následně fyziologický prenatální i postnatální vývoj dítěte. Zdravotní negramotnost žen má negativní důsledky pro zdraví společnosti v podobě zdravotních vad, obtíží a komplikací v průběhu těhotenství, porodu i později v životě ženy i dítěte. Nezastupitelnou roli v této oblasti mají porodní asistentky. Vzhledem k výše uvedenému je cíl předkládané práce zaměřen na zdravotní gramotnost těhotných žen a její hlavní determinanty. Jedná se o výzkum „ex post facto“, kde prostřednictvím dotazníkového šetření a hodnocení vybraných antropometrických parametrů bylo vyšetřeno 360 žen v období šestinedělí. Pro vyhodnocení výsledků bylo užito Pearsonova testu chí-kvadrát, Anova testu a v některých případech výpočtu adjustovaných standardizovaných reziduí. Stud
Determinants of health literacy in pregnant women Health literacy is a very important determinant of health in case of a woman and a child. It is a precondition for high-quality health knowledge and behaviour which are bringing the healthy life style into a practice within a family supporting health and subsequently prenatal and postnatal physiological development of a child. Health illiteracy of women has a negative influence on health of society in the form of health defects, difficulties and complications during pregnancy, labor as well as in later life of the woman and the child. Midwives perform an irreplaceable role in this area. In relation to above mentioned the aim of this work is dedicated to health literacy of pregnant women and its determinants. This research, using a questionnaire method including evaluation chosen anthropometric parameters, examined 360 women in the puerperium. Pearson’s χ2 (chi square) test and the ANOVA variance analysis were used for evaluations; the
Vedoucí práce: Drahoslava Hrubá
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: mateřství; porodní asistentky; primární prevence; těhotenství; vzdělávání pacientů jako téma; zdravotní gramotnost; motherhood; Health Literacy; Nurse Midwives; Patient Education as Topic; Pregnancy; Primary Prevention; disertace; dissertations