Determinanty zdravotní gramotnosti těhotných žen - Wilhelmová, Radka, 1966- (2014)
Determinanty zdravotní gramotnosti těhotných žen Významnou determinantou zdraví ženy i jejího dítěte je zdravotní gramotnost. Je předpokladem kvalitního zdravotního chování a uplatňování zdravého způsobu života v rodině, podporujícího zdraví a následně fyziologický prenatální i postnatální vývoj dítěte. Zdravotní negramotnost žen má negativní důsledky pro zdraví společnosti v podobě zdravotních vad, obtíží a komplikací v průběhu těhotenství, porodu i později v životě ženy i dítěte. Nezastupitelnou roli v této oblasti mají porodní asistentky. Vzhledem k výše uvedenému je cíl předkládané práce zaměřen na zdravotní gramotnost těhotných žen a její hlavní determinanty. Jedná se o výzkum „ex post facto“, kde prostřednictvím dotazníkového šetření a hodnocení vybraných antropometrických parametrů bylo vyšetřeno 360 žen v období šestinedělí. Pro vyhodnocení výsledků bylo užito Pearsonova testu chí-kvadrát, Anova testu a v některých případech výpočtu adjustovaných standardizovaných reziduí. Stud